Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ristorante Cracco: jedzenie spod znaku gwiazdki Michelin

Pisałem już, że uwielbiam jeść? Chyba tak 🙂 Dziś przygotowałem dla was relację z mojej wizyty w mediolańskiej Ristorante Cracco, prowadzonej przez słynnego szefa kuchni Carlo Cracco.

fot. ristorantecracco.it

W ogóle Mediolan słynie z dobrego jedzenia i wielu miejsc nagrodzonych przez przewodnik Michelin. W Lombardii – regionie, w którym położony jest Mediolan – znajdziecie aż 63 takie restauracje.

fot. ristorantecracco.it

Sama Ristorante Cracco powstała w 2018 r i jest zlokalizowana w bardzo prestiżowym miejscu w samym sercu miasta czyli Galleria Vittorio Emanuele II. Miejsce zostało wyróżnione jedną gwiazdką Michelin.  Autorskie dania przygotowywane przez szefa kuchni to mediolańskie klasyki z dodatkiem współczesności. Cracco uwielbia potrawy z jajek i kulinarne innowacje.

fot. ristorantecracco.it

Pasjonatów wina na pewno ucieszy fakt, że restauracyjna piwniczka posiada kilka tysięcy butelek najlepszych włoskich i francuskich win, które idealnie będą pasować do podawanych tutaj dań.

fot. ristorantecracco.it

W Ristorante Cracco miałem okazję kosztować 5-daniowego menu i poniżej opisuję moje wrażenia.

Amuse-Bouche with finger food and rice chips

Bardzo przyjemne czekadełko, dzięki któremu można zapoznać się ze stylem gotowania chefa Cracco. Ciekawe połączenie tekstur i smaków.

Soft egg, Jerusalem artichoke, broccoli and smoked chestnut

Chef Cracco lubi potrawy z jajek i to widać. Doskonała przystawka, w której wszystko do siebie pasowało – chrupkie brokuły, smakowity topinambur i przepyszne jajo, przygotowane w sposób, jakiego nigdy wcześniej nie kosztowałem.

Saffron risotto

Szafranowe risotto to jedno z popisowych dań Carlo Cracco (choć w sumie, które jego danie nie jest popisowe?). Nigdy nie jadłam tak świetnie przygotowanego ryżu, tak idealnie ugotowanego i doprawionego. Po prostu doskonałe, kompletne danie.

Veal knot, black cabbage, hazelnuts and artichokes

Bardzo dobra dziczyzna w towarzystwie. Co prawda danie niedużo rozmiarem, ale za to wielkie smakiem. Chętnie zjadłbym go więcej 🙂

Chocolate dessert, vanilla and passion fruit mini pastries, coffe

I w końcu słodkie. Cukiernik pracujący dla Carlo Cracco to istny mistrz w swoim fachu. Deser miał idealnie zbilansowaną słodycz, która na długo pozostawiła posmak na moim podniebieniu.

Wina towarzyszące degustacji: Ferrari Maximum, Soave Allegrini, Moma Igt 2016 Cabernet Sauvignon i Moscato D’asti Saracco.

Brak komentarzy.

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *